"Mutiara Hati Insan"
"Sekiranya anda datang dari lurah yang dalam dan bercita-cita menakluki puncak tinggi, itu bukan mimpi. selagi berpegang kepada visi dan matlamat yang jelas, berkomited untuk meneruskan perjalanan, berkemungkinan besar anda tetap akan berjaya. kalau pun tidak dapat mencapai puncak anda sebenarnya mangkin hampir kepadanya. itu lebih baik daripada MENDIAM DIRI "

MEMORY

MEMORY

..............

..............

.............

.............

Running

Running

Google+ Followers


Get this widget!

Pak Cik Ais Krim berjaya Mendapat Master

Friday, October 17, 2014

Ceritanya macam ni...

Di Masjid Salahuddin Al-Ayyubi Wangsa Maju, setiap kali sebelum memulakan kutbah Jumaat, Pihak Ahlijawatankuasa masjid akan memgumumkan info, aktiviti dan apa sahaja makluman berkaitan kepada ahli jemaah.

Tapi hari ni agak lain.. Ahlijawatankuasa masjid menjemput seorang lelaki lingkungan usia 40an yang hanya dikenali sebagai "Pak Cik ais krim" ... Pemua itu berdiri dengan berpakaian seperti seseorang dalam majlis konvocation di dalam dewan Universiti. Saya lihat semua jemaat tertumpu kearah beliau, rasanya perbagai persoalan bermain di fikiran semua jemaah termasuk saya... siapa pemuda ini? dan apa kaitan denga gelaran pak cik ais krim dengan beliau?..


Pak Cik Ais Krim memiliki
MASTER
Sempat juga saya bersangka bahawa pemuda itu mungkin bernazar untuk memakai pakaian itu waktu berjemaah pada hari jumaat atas kejayaan beliau.. hehee... Mana taknya, dikalangan jemaah yang hadir pada hari tu.. Hanya beliau seorang sahaja yang berpakaian konvocation lengkap.

Ternyata meleset.. 

Pemuda itu tampil kehadapan dengan memperkenalkan diri Leman.. Dari dialet percakapan beliau rasanya dari Indonesia, dan perkerjaan beliau sebelum menamatkan Master adalah sebagai penjual Ais Krim.. 

Kagum.. itu perasaan saya selepas apa yang di sampaikan oleh pemuda yang dikenali sebagai pak cik ais krim telah berjaya menamatkan Master dari Universiti Malaya dalam jurusan Usuluddin.. 

Apa yang lebih mengagumkan, pak cik ais krim ni menampung pelajaran beliau dengan menjual ais krim dan sedikit sumbangan dari jemaah-jemaah masjid ini.. dan menurut beliau segala impian dan cita-cita untuk memiliki Master akhirnya berjaya. 

Syabas saya ucapkan.. 

Saya percaya pak cik ni memiliki sikap dan fikiran yang positif serta berkeyakinan, sebab itu dia dapat mencapai sesuati yang tak disangka-sangka. Setidaknya ianya menjadi motivasi untuk saya menamatkan pelajaran dan berusaha untuk mendapatkan Master satu hari nanti.. Insya'Allah.. 

Buat Pak Cik ais krim.. anda seorang yang hebat dan tahniah atas kejayaan hari ini yang membuka mata semua jemaah yang berada di Masjid termasuk saya, sebenarnya tiada halangan untuk menuntut ilmu.. 

Sabda Rasulullah s.a.w : 

"Sesiapa yang menempuh satu jalan kerana mencari ilmu, maka Allah akan memudahkan baginya jalan ke syurga." -Riwayat Muslim dalam Sahihnya

Firman Allah yang bermaksud :

"Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama kami, sesungguhnya kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan kami, dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya. - Al Ankabut, ayat 690 Komen/Ulasan:

Post a Comment

Terima Kasih melayari blog Mutiara Hati Insan
Thank you for visiting the blog Mutiara Human Liver .

10 Artikel Popular