"Mutiara Hati Insan"
"Sekiranya anda datang dari lurah yang dalam dan bercita-cita menakluki puncak tinggi, itu bukan mimpi. selagi berpegang kepada visi dan matlamat yang jelas, berkomited untuk meneruskan perjalanan, berkemungkinan besar anda tetap akan berjaya. kalau pun tidak dapat mencapai puncak anda sebenarnya mangkin hampir kepadanya. itu lebih baik daripada MENDIAM DIRI "

MEMORY

MEMORY

..............

..............

.............

.............

Running

Running

Google+ Followers


Get this widget!

Kesultanan Melayu

Wednesday, March 6, 2013

Revolusi Sosial Sumatera Timur adalah gerakan sosial di Sumatera Timur oleh rakyat terhadap pemerintah kesultanan Melayu yang mencapai puncaknya pada bulan Mac 1946. Revolusi ini dimulakan oleh gerakan komunis yang hendak menghapuskan sistem kerajaan dengan alasan anti feudalisme. Revolusi melibatkan gerakan rakyat (ketuanan Rakyat) yang berakhir dengan pembunuhan anggota keluarga kesultanan Melayu yang dikenal pro-Belanda namun juga golongan menengah pro-Republik dan pimpinan tempatan pentadbiran Republik Indonesia.

Diorama Peristiwa Revolusi Sosial Di Langkat (9 Mac 1946)


Sultan2 Melayu di Sumata Timur memang terkenal sangat kaya raya.. lebih kaya dari Sultan2 dari Tanah Melayu.

TRAGEDI 12 MALAM 3 MARCH 1946

Akibat "Ketuanan Rakyat" dan laungan "Daulat Tuanku" diganti dengan "Daulat Rakyat"... kerajaan2 ini runtuh.. kerabat2nya dirajanya semua dibunuh.. dan rakyatnya juga dibunuh.. sehingga tiada ganti dan tinggalan walau sepuing kemegahan

Pada malam itu jugak.. 5 buah kerajaan Kesultanan Melayu di Sumatra dihapuskan :

- Kerajaan Langkat
- Kerajaan Kota Bahran
- Kerajaan Asahan
- Kerajaan Serdang
- Kerajaan Deli

KETUANAN RAKYAT YANG BODOH

Dasar relocation Sukarno, yang membawa PENDATANG jawa dan batak ke Sumatra.. mengundang bencana.

PENDATANG2 ini.. diberi kerja di ladang2 dan perusahaan2 Sultan2 Melayu dan kaum kerabatnya... PENDATANG2 ni jugak miskin dari penduduk melayu asal di Sumatra Timur

Akibat dari fitnah, dan propaganda dari Parti Komunis Indonesia yang melaungkan = "Daulat Rakyat" bagi menggantikan "Daulat Tuanku".. mereka memberontak.

Raja2 Melayu difitnah bersekongkol dengan Belanda.. dan difitnah mereka suka menindas rakyat.. memeras ugut harta rakyat, cukai dan sebagainya

Perkara ini mendapat sambutan dari PENDATANG2 tersebut.. ade jugak orang tempatan terpedaya

PENGHAPUSAN ETNIK

ini adalah antara rekod2 yang dinukilkan semasa pembunuhan dan penjarahan oleh kaum2 PENDATANG di Istana2 Sultan Melayu di Sumatra :

Kerajaan Bilah
Sultan Bidar Alam Syah IV dibunuh dengan dipenggal kepalanya.. istannya dirompak dan dibakar

Kerajaan Panai
Kerajaan Mahmud Aman Gagar Alam Syah dibunuh satu keluarga.

Kerajaan Labuhan Batu
YDP Tengku Al Haji Muhammad Syah dan keluarganya dibunuh.

Kerajaan Serdabg dan Kerajaan Deli
Sultan2 dibunuh.. tapi istananya selamat kerana didiami pegawai pemerintah.

Kerajaan Langkat
Istananya dibakar dan dirompak, SEMUA kerabat sultan Langkat dibunuh dengan dibakar hidup2.. termasuk Tengku Amir Hamzah

Lebih kejap.. Puteri2 Sultan Langkat di rogol dan di gangbang di hadapan Sultan Langkat sendiri sebelum dibunuh.

Kerajaan Asahan
Kesemua kerabat lelaki Tengku Musa dan anaknya dibunuh kejam.  140 orang yang memakai gelaran "Raja", "Tengku", "Wan" semuanya dibunuh.

Kerabat2.. pembesar2 negeri dan rakyat2 yang bersimpati semuanya dibawa ke Kem Tahanan di Tanah Karo negeri batak untuk disiksa, dirogol dan dibunuh.

SEMUA KEKEJAMAN INI DILAKUKAN OLEH KAUM PENDATANG YANG MELAUNGKAN 'KETUANAN RAKYAT'

tinggalan2 kemegahan Sultan2 Melayu yang dah berjaya dihapuskan oleh KETURUNAN PENDATANG kt Indonesia ni :

Istana Kota Bahran.. sebelum penghapusan etnik Melayu :Tinggalan selepas rusuhan "ketuanan Rakyat".. setelah habis harta bendanya dirompak oleh kaum pendatang.. istana ini diletupkan dan dibakar kerana benci dan cemburunya kaum pendatang
ISTANA TANJUNG PURA.. Istana yang paling indah :


Istana Bedagai Rantau Panjang Kerajaan Serdang :Ruang tamunya :


Istana Puri Kerajaan Melayu Medan
Dan lain2 istana2, masjid2 dan rumah2 peninggalan raja2 Melayu yang dibakar dan dihapuskan bukti peninggalannya oleh pejuang ketuanan rakyat :

0 Komen/Ulasan:

Post a Comment

Terima Kasih melayari blog Mutiara Hati Insan
Thank you for visiting the blog Mutiara Human Liver .

10 Artikel Popular

List Blog

Peringatan :

Segala perkataan, gambar atau komen berunsur lucah, mengamcam atau memfitnah dengan niat untuk menjatuhkan, menganiaya, mengugut dan menggangu privasi penulis atau menggunakan mana-mana aplikasi secara beterusan atau tidak tanpa atau dengan mendedahkan identiti diri sebenar dengan niat yang sama juga menggunakan atau mencuri gambar, entri dan juga yang apa jua persamaan tanpa izin penulis blog ini sendiri, adalah melakukan kesalahan dan tindakan boleh dimabil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.