Hai!!

"Sekiranya anda datang dari lurah yang dalam dan bercita-cita menakluki puncak tinggi, itu bukan mimpi. selagi anda berpegang kepada visi dan memiliki matlamat yang jelas, anda berkomited untuk meneruskan perjalanan, berkemungkinan besar anda tetap akan berjaya.kalau pun tidak dapat mencapai puncak anda sebenarnya mangkin hampir kepadanya. itu lebih baik daripada MENDIAM DIRI "

MEMORY

MEMORY

..............

..............

.............

.............

Running

Running

Google+ Followers


Get this widget!

Kes budak di langgar di China

Wednesday, October 19, 2011


Aku yakin ramai antara kita membuat pelbagai andaian dan ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini... bila di amati memang geram sebab kita rakyat Malaysia.. 
“sejak beberapa minggu ni, memang kecoh pasal video budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli.. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak nampak je… Video tu mmg tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni termasuk aku sendiri… Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia... tu je yang aku boleh cakap..
Pagi ini pon HOT fm buat topik pasal ni…



Fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada semua yang ada keingginan melancong ke China… Kalau jumpa atau ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul atau dibuli ataupun nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,
jawapan yang mampu di beri "sila jangan tolong"..


Dengar perkataan JANGAN TOLONG! tu macam kejam nya kerana kita rakyat Malaysia.. Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kalau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab... Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia… 
Ataupun akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh…Inilah faktanya di China...  bila aku fikir bali apa jenis undang-undang lah yang di guna oleh cina ni.. Syukurlah aku ni di lahirkan di Malaysia.. Nilai moral dah takde... Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya…
Cerita ini diceritakan oleh rakan aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.
Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu..
Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong dan jadi apa2 yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.
Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu dan die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..
Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni…
Jadinya kalau sampai di China ingatlah pesan aku ni…
JANGAN TOLONG kecuali family ko sendiri…
Kalau kawan aku tu tipu maka tipulah aku… hehehee...
Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini… 1 Malaysia.. 
Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri

0 Komen/Ulasan:

Post a Comment

Terima Kasih melayari blog Mutiara Hati Insan
Thank you for visiting the blog Mutiara Human Liver .

10 Artikel Popular