"Mutiara Hati Insan"
"Sekiranya anda datang dari lurah yang dalam dan bercita-cita menakluki puncak tinggi, itu bukan mimpi. selagi berpegang kepada visi dan matlamat yang jelas, berkomited untuk meneruskan perjalanan, berkemungkinan besar anda tetap akan berjaya. kalau pun tidak dapat mencapai puncak anda sebenarnya mangkin hampir kepadanya. itu lebih baik daripada MENDIAM DIRI "

MEMORY

MEMORY

..............

..............

.............

.............

Running

Running

Google+ Followers


Get this widget!

Maaf dan Memaafkan..

Friday, July 13, 2012

Isu kali ni saya lebih suka menekankan mengenai Maaf kerana rata-rata dari kita termasuk diri saya sendiri beranggapan perkataan maaf itu adalah sesuatu yang terlalu mudah. Tapi percaya lah ia adalah sesuatu yang amat berharga terutama kepada sebahagian Individu.


Tidak di nafikan dalam kehidupan ini begitu banyak individu yang sering menyakitkan hati, mengguris dan melukakan perasaan.. bahkan menjadikan jiwa kita berserabut dan penuh kebencian. Seringkali senyuman kita kehilangan serinya, tawa menjadi sumbing dan air muka kehilangan cahayanya setiapkali bertembung wajah dengan mereka. Bahkan ada yang begitu dengki dan sengaja menyakitkan hati malahan sering mereka-reka fitnah untuk mencacatkan kewibawaan.
Inilah sebahagian dari warna warni hidup yang menjadikan perjalanan hidup lebih unik dan jiwa akan menjadi lebih matang jika mampu menyikapinya dengan betul.


Pernah kah kita bertanya pada diri kita dimana kedudukan kita sebagai manusia..?
Apa perasaan kita berdepan dengan golongan ini..?
Apa pula perasaan jika yang sering menyakitkan hati itu ialah orang yang begitu hampir ...?
Bagi saya, tidak ada yang lebih baik selain memberi KEMAAFAN... Ya, MAAFKAN MEREKA agar jiwa kita lebih lapang dan bahagia. MAAFKAN MEREKA sehingga kebencian tidak lagi mampu mencemarkan keindahan budi atau merubah rupa jiwa kita. MAAFKAN MEREKA agar kita mampu tersenyum melihat kehidupan... 


Ternyata ianya bukan begitu mudah seperti di perkatakan.. tapi sebagai manusia kita mampu melakukannya bak kata rakan-rakan saya "Kita Buat dia" hehe.. bagi yang faham tu ok lah, tapi bagi yang tak faham tu pandai-pandai lah cari hehehe...
Suka saya menyatakan di sini, jika sya benci dan marah kepada seseorang tu saya akan tanya kepada diri,, Adakah dengan merasakan benci itu menguntungkan..? Apa yang dapat dari kebencian itu kalau bukan keserabutan jiwa, kemarahan yang meluap-luap dan terusirnya ketenangan dan kedamaian dari hati nurani...? 


ingatlah setiapkali kebencian mula bertahkta dan menguasai hati maka hati itu akan makin keras, gersang, kasar dan merosak air muka. Hingga akhirnya dunia yang begitu luas terasa begitu sempit, hidangan yang lazat hilang kenikmatannya dan tidur tidak lagi merehatkan jiwa untuk mendepani hari baru. Jadi, marilah sama-sama kita renung sejenak, apa untungnya kebencian dan kemarahan kalau bukan menambahkan penderitaan keatas penderitaan yang sudah sedia ada?.. Betul tak..


Tepuk dada tanya selera masing-masin!!
Jadi, adalah lebih baik MAAFKAN merek kerana dalam kemaafan kita itu Allah SWT menjanjikan keampunan. Bukankah dosa-dosa kita masih terlalu banyak sedangkan kematian sering mengintai disetiap simpang siur kehidupan. Bagi jiwa-jiwa yang menyakini hari pertemuan dengan Allah SWT tentunya kita benar-benar rindukan pengampunan Allah SWT bahkan pengampunan itu lebih berharga dari pertambahan usia. Apalah gunanya bagi umur yang bertambah tetapi dosanya tidak berkurang. Apa yang diharapkan dari kehidupan begini?.. Tanya lah diri..
Renungkan lah kembali, kita juga sering membuat kesalahan dan setiapkali membuat kesalahan, kita begitu rindu dan mengharapkan orang lain menyikapi atau menghadapi kelakuan buruk kita dengan baik bahkan menasihati kita dengan penuh hikmah. Kenapa apabila orang lain melakukan kesalahan kepada kita, lalu marah-marah dan pamerkan wajah yang buruk dan penuh kebencian.
MAAFKAN lah, agar jiwa menjadi lembut bahkan membuahkan kesabaran dan kepasrahan hingga mampu mengukirkan kesenyuman dari relung hati yang paling dalam. Biarkan kemaafan itu menghiasi jiwa dengan bunga-bunga kecintaan dan kasih sayang hingga mereka tertunduk hormat dan malu kepada kita.
Pernah satu ketika, jiwa saya begitu menderita ketika menghadapi salah seorang rakan sekerja. Dia merasakan dirinya yang paling benar. Dia bukan sekadar menolak pandangan orang lain bahkan tidak memberikan ruang untuk pandangan itu dikemukakan. Sedangkan apa yang dilakukannya terlalu salah, buah fikirannya sudah ketinggalan zaman dan cara pengurusan kerjanya sudah terlalu usang dan antik walaupun dari satu sudut saya yakin dia begitu ikhlas dalam kerjanya. Tidak sesiapa yang selesa mengemukakan pandangan kepadanya apatah lagi menegur kesalahannya walaupun kesalahannya terang lagi bersuluh. Bahkan tingkahlakunya sering menjadi buah mulut rakan sekerja.
Jiwa saya begitu menderita. Setiapkali ingin menyuapkan makanan kemulut lalu terpandang wajahnya selera makan saya hilang serta merta. Setiapkali saya pejamkan mata untuk tidur, wajahnya sering muncul dan bermain dalam fikiran. Ketika berehat seringkali minda saya akan ingat saat-saat saya berhujah dengannya dan menyikapi dengan sikap dingin dan keras kepala hinggakan angan-angan itu menjadikan jiwa saya dililit kegelisahan dan kemarahan. Ya, berbulan-bulan saya hilang kenikmatan jiwa ketika menginjakkan kaki di tempat kerja.
Jiwa saya terus menderita hinggalah saya menemui penawarnya yang begitu mujarab iaitu KEMAAFAN. Saya katakan pada diri saya, kenapa saya harus membencinya. Dia telah lakukan yang terbaik dengan apa yang dia faham, walaupun mungkin caranya salah tetapi itu yang dia faham dan tentang keikhlasannya, Allah yang lebih mengetahui. Kenapa saya harus membencinya sedangkan kebencian saya tidak akan menjadikan dirinya betul atau membetulkan keadaan yang salah. Kenapa saya harus membencinya sedangkan setiap manusia memikul beban dosa yang begitu banyak dan saya sendiripun tidak terlepas daripadanya.


Bahkan apabila tua nanti mungkin saya akan akan lebih teruk daripadanya dan orang lain akan lebih membenci saya. Lalu saya pejamkan mata saya, saya suarakan hati saya pada Allah yang Maha Mengetahui; 


Saksikanlah ya Allah, aku maafkannya dan aku juga mengharapkan keampunanMu. Saksikanlah ya Allah, aku kasihkannya kerana aku tahu dia ikhlas beramal untuk keredhaanMu. Walaupun dia punya banyak kelemahan tetapi didalam ilmu Mu ya Allah, dosa-dosa ku lebih banyak, walaupun aku rasakan aku lebih baik daripadanya belum tentu ketika aku sampai keusia sepertinya aku akan terus istiqomah diatas jalanMu yang benar ini ya Allah. Semoga Engkau menerima amalnya dan amalku ya Allah.
Disaat itu saya terasakan seolah satu hijab gelap yang menutupi hati saya terangkat dan limpahan cahaya kehidupan kembali menerangi hati saya. Tidak ada lagi kebencian dan keresahan. Kemudiannya saya mencari kesempatan untuk bermaafan dengannya. Semenjak itu hati saya kembali menemui nikmat ketika ditempat kerja. Setiapkali bertembung wajah, senyuman begitu mudah terukir pada wajah saya bahkan kami mampu duduk berbual dan bercerita.
Saya tidak maksudkan kita tidak perlu membetulkan yang salah. Kata Ibnu Qayyim; Jika kamu ingin menyuruh yang ma’ruf pastikan ia menjadi ma’ruf. Ya, jika kita inginkan kebaikan, biarlah tindakan dan cara kita menghasilkan sesuatu yang baik atau lebih baik.


Maknanya, setiap tindakan kita perlu disesuaikan dengan niat, cara dan masa yang baik. Kalaupun usaha kita tidak berjaya, yakinlah Allah menjanjikan ganjaran diatas usaha dan kesabaran kita.

Maafkan mereka
agar jiwamu petah berbicara


mengajar insan erti bahagia
dan tersenyum dalam duka
Maafkan mereka
Agar hatimu lapang segala
Menikmati hari-hari baru
yang penuh duka lara
Maafkan mereka
Kerana jiwamu sedar mengerti
Hidup ini ada hari datang dan pergi
Sekadar berkongsi pendapat.. Ingatlah sesuatu yang baik datangnya dari Allah dan kelemahan itu adalah dalam diri kita sendiri dan setiap pekara atau lakonan di hadapan kita adalah cermin kepada kehidupan kita sebenar..

Fikir-fikirkan.. :)

0 Komen/Ulasan:

Post a Comment

Terima Kasih melayari blog Mutiara Hati Insan
Thank you for visiting the blog Mutiara Human Liver .

10 Artikel Popular

List Blog

Peringatan :

Segala perkataan, gambar atau komen berunsur lucah, mengamcam atau memfitnah dengan niat untuk menjatuhkan, menganiaya, mengugut dan menggangu privasi penulis atau menggunakan mana-mana aplikasi secara beterusan atau tidak tanpa atau dengan mendedahkan identiti diri sebenar dengan niat yang sama juga menggunakan atau mencuri gambar, entri dan juga yang apa jua persamaan tanpa izin penulis blog ini sendiri, adalah melakukan kesalahan dan tindakan boleh dimabil mengikut AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998.